Skola

Ja då kom vi till det här med skolan igen som är ett ämne som tas upp överallt av ungdommar. Åsikter som slängs hit och dit om hur dålig skolan är för en själv och hur skolan sliter en i stycken. Ja det är sant det som alla säger. Ungdommar idag går in i väggen för att de har för mycket press på sig. Det är hemsk och jobbigt, tro mig för jag har varit åt det hållet. Alla säger idag att skolan bara handlar om betyg och inte om att lära sig. Det här inlägget kanske ni tror kommer handla om hur dålig skolan är enligt mig men nej det kommer det inte.
 
Skolan har alltid varit något som vi ungdommar alltid hatat vare sig man går i ettan eller nian. Man blir allrid skoltrött efter andra dagen och att släpa sig upp för sängen varje morgon har alltid varit ett helvete. Men man kan se skolan som skit och att det inte borde existera men faktiskt så hittar vi på allt detta i våra hjärnor. Vi gör det till en så stor grej när vi egentligen inte behöver det. Skolan kan vara en rolig grej om man gör det till en rolig grej med rätt inställning. Man kan se det som en tid att umgås med vänner och samtidigt få in något i hjärnan. All press som alla säger att de har men från vem egentligen? Föräldrar? Nej det tror jag inte. För varje förälder älskar en lika mycket vare sig man har ett F eller A. Utan det är du själv som sätter pressen. Det är du som känner att du måste göra bra ifrån dig och då får man prestationsångest och stress för att man känner att man måste vara duktig. Men vem ska man visa det för? Jo, sig själv. Osäkerhet. Självförtroende. Allt det spelar roll i hur mycket man bryr sig om skolan. Man ska lägga ner tid på skolan för att få en bra utbildning och kunna få ett jobb och försörja sig själv. Men man ska lägga ner en rimlig tid på skolan. Faktum är det att vi faktiskt stressar och talar om för alla hur mycket och hur jobbigt det är i skolan mycket mer än vad vi faktiskt GÖR läxorna och alla skolarbeten som alla har fått reda på hur jobbigt det är. Det låter bekant eller hur? Så varför ska vi stressa sönder oss själva och lägga ner så mycket tid på att tänka på allt man måste göra när man vet att man kommer att ha den tiden som behövs och man vet där någonstans i bakhuvudet att man kommer att klara det. 
 
Sen är det det här med betyg... Man vill ha bra betyg idag för att vara duktig och i många fall höga sitt självförtroende. Men kanske det viktigaste egentligen, att komma in på den linjen man vill och få alla behörigheter för högskolan. Alla pratar om att allting handlar om betyg och inte att lära. Men det är fel. För om man inte hade haft betyg hade man inte lärt sig någonting. Ingen hade lagt ner tid på att plugga om man vet att det inte gör något om man inte gör det. Där kommer vi till det här igen att det spökar i ens huvud. Det är vi som vill ha höga betyg och det är vi som har kommit på det har att allt bara ahndlar om betyg när betyg från början bara är ett drivmedel för oss "lata" studenter att plugga. Hur ska vi någonsin få en framtid om vi inte pluggar och faktiskt lärde sig något. 
 
Så att stressa genom skolan är dåligt för en själv och det leder ingen vart. Man kan jobba mycket bättre och få bättre resultat om man är avslappnad och lugn. Ta det lugnt, en sak i taget och planera tid för pluggandet. Om man har avsatt tid för det så stressar man mindre. Dessutom måste vi lära oss att ta tag i läxorna istället för att sitta och kolla på TV och ha ångest över att man inte gör dem. Skolan vill inte sätta dit en även fast det känns så iblend. Vissa veckor är jobbigare än andra. Men jag vet att det hjälper att stressa mindre för när jag gjorde det så blev mitt liv så mycket bättre och vips, betygen också. Allt blir vad man gör det till. Även skolan. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0